Хиперхидроза

Хиперхидроза е екстремно, екцесивно потење, кое е независно од климата, сезоната или физичката активност. Со проблемот хиперхидроза е зафатена 2-3% од популацијата и тоа 50% се манифестира на стапалата и дланките, 40% во пазувите и 10% на лицето особено на челото. Физиолошки најчесто се јавува во случај на адипозитет ( прекумерена телесна тежина), менопауза кај жените, аклиматизација и прекумерена активност на симпатичкиот нервен систем.

Како може да помогне Ботокс третманот

Ботокс неуротоксин третманот помага во контролирањето на симптомите од екцесивно потење кога вообичаените медицински помагала не покажуваат особен перформанс – на тој начин што времено ги блокира хемиските сигнали од нервите што ги стимулираат потните жлезди. Кога потните жлезди не ги примаат хемиските сигнали, екцесивното потење престанува. Се очекува дека ботокс инекциите времено ќе го запрат продуцирањето на пот само во третираните области. Потта останува да се произведува на сите други нетретирани места.

Вашата пот не оди никаде и не се задржува внатре, едноставно потта не се продуцира повеќе во третираните области со помош на Ботокс. Запомнете дека остатокот од вашето тело може слободно и на нормален начин да ја произведува вообичаената влажност. Самата процедура трае од 10 до 15 минути е релативно вообичаена. Мала количина на Ботокс разреден се инјектира плитко во третираната пазува преку многу тенка игла.

Ботокс третманот трае 8 месеци. Симптомите постепено ќе се вратат, тогаш пациентот ќе знае дали е време за повторен третман. Треба да се одреди стратегија на третирање во зависност од потребите на пациентот и можните резултати од самиот ботокс третман.

Доколку се одлучите да не продолжите со понатамошен третман, потењето постепено ќе се врати на својата пред-третирана состојба. Ефектите од Ботокс третманот постепено исто така ќе исчезнат и вашиот вообичаен начин на потење во целост ќе се врати