ПРОМОЦИИ

🆕️ НОВО❗

Промотивна цена на третмани за корекција на лузни и измазнување на брчки

👉 ДНА Мезотерапија во комбинација со ласер ✅

Со комбинацијата на третмани се забрзува регенерацијата на кожата, се обновува сврзното ткиво и клеточната ДНК , се подобрува структурата и се зголемува цврстината и густината на кожата Искористете ја промотивната понуда и направете третман со кој ќе го вратите сјајот на Вашата кожа 🥰

Третмани за освежување, чистење и одржување на кожата на лицето

Хемиски пилинг

Дерматолозите користат различни тераписки модалитети за да ја подобрат структурата на кожата, да изгледа понегувано, посвежо и поздраво. Еден од тие третмани е и хемискиот пилинг.

Што претставува хемискиот пилинг?

Хемискиот пилинг претставува медицински третман со кој се подобрува изгледот и текстурата на кожата, се постигнува измазнување на тенките и средно длабоките брчки, се избледуваат хиперпигментациите, се третираат лузни и акни и други оштетувања на кожата предизвикани од сонце. Тој може да биде суперфицијален (површински), средно длабок и длабок пилинг, во зависност од типот на хемиската супстанција која ја користиме, нејзината концентрација, времето на дејствување и секако проблемот за кој го употребуваме.

Како дејствува?

Хемискиот пилинг се изведува со нанесување на хемиска супстанција на кожата која предизвикува контролирано оштетување на површинските слоеви на клетките и нивна ексфолијација односно лупење. Најчесто се употребува на лицето, но може и на вратот, рацете или грбот. Новата регенерирана кожа која се крие под лушпите е помазна, посјајна и со помалку изразени брчки. Значи освен тоа што ги отстранува старите оштетени слоеви на клетки тој стимулира и создавање на нов колаген, ја зголемува количината на хијалуронската киселина и го подобрува квалитетот на еластичните влакна истовремено намалувајќи ги оксидативните оштетувања на кожата.

Изборот на хемиската супстанција која ќе се употреби при хемискиот пилинг зависи од состојбата на лицето и она што сакаме да постигнеме. Најчесто се употребуваат пилинзи со:

  1. Алфа-хидрокси киселини(АXA) како гликолна, млечна, манделична, цитрична и тартарична киселина, кој е најблагиот хемиски пилинг погоден за третман на фини линии, сува рапава кожа, хиперпигментации и акни кај сите типови кожа.
  2. Бета-хидрокси киселини(БXA) како салицилната киселина која подлабоко навлегува во порите од АXA киселините и е погоден за третман на масна кожа и кожа со акни.
  3. Jassner пилинг кој е комбинација од 14% салицилна киселина, млечна киселина и резорцинол во база од етанол и е одличен за рејувенација на кожата.
  4. Пилинг со ретиноична киселина кој е погоден за третман на лузни, брчки и пигментни флеки.
  5. Трихлороцетна киселина која се користи како средно длабок или длабок пилинг во концентрација од 20-50%. Таа е одлична во третманите на лузни, брчки и хиперпигментации.

Каде се применува?

Хемискиот пилинг преку ексфолијација на клетки и стимулација на создавање на колаген и еластин го подобрува изгледот на кожата и нејзината структура. Тој е ефективен при решавање на кожни проблеми како што се:

  • хиперпигментации,
  • лузни,
  • акни,
  •  тенки и средно длабоки брчки,
  •  оштетувања на кожата предизвикани од сонце.

Третманот трае 30-45 минути и треба да го изведува обучен специјалист дерматолог. Пациентот за време на ретманот чувствува жарење и топлина која за кратко време поминува. Регенерацијата на кожата трае од 2-3 дена кај суперфицијалниот до 5-7 дена кај средно длабокиот пилинг.После третманот се препорачува користење на високо хидрирачки регенеративни креми и креми со заштитен фактор СПФ>30 поради зголемената чувствителност на новонастанатата кожа. Затоа најдобар период од годината за примена на овој медицински третман е периодот касна есен-зима-рана пролет кога и сончевото зрачење не е многу големо.

Тој може да биде суперфицијален (површински),  средно длабок и длабок пилинг, во зависност од типот на хемиската супстанција која ја користиме,  нејзината концентрација, времето на дејствување и   секако проблемот за кој го употребуваме.

Третманот трае 30-45 минути и треба да го изведува обучен специјалист дерматолог. Пациентот за време на ретманот чувствува жарење и топлина која за кратко време поминува. Регенерацијата на кожата трае од 2-3 дена кај суперфицијалниот (површинскиот) до 5-7 дена кај средно длабокиот пилинг.

После третманот се препорачува користење на високо хидрирачки регенеративни креми и креми со заштитен фактор СПФ>30 поради зголемената чувствителност на новонастанатата кожа. Затоа најдобар период од годината за примена на овој медицински третман е периодот касна есен-зима-рана пролет кога и сончевото зрачење не е многу големо.

Botox – Ботокс

Корекција на брчки со ботокс

До пред неколку години зборот ботокс тивко се кажуваше. Околу неговата апликација сеуште има мистерија и многу митови кај нас, иако во светот се работи многу години, со воодушевување е прифатен и нема многу непознатици околу неговата ефикасност и безбедност. Ботоксот е еден од најприфатливите неинвазивни третмани во естетската дерматологија а го користат повеќе милиони луѓе.

Што е ботокс?

Ботокс е прочистен протеин кој доаѓа од бактеријата Clostridium Botulinum. Тоа е нехируршки третман администриран од дерматолог кој што може привремено да ги редуцира средно тешките и тешките облици на брчки во лицевата регија а се употребува и при треман на хиперхидроза односно прекумерно потење. Ботулинскиот токсин го блокира нервниот импулс кој доведува до контракција на мускулите, што пак доведува до негова релаксација, а кожата има посвеж изглед и ефект на затегнатост.

Ботоксот е болна процедура?!

Ботоксот се аплицира со многу мали и претенки специјано дизајнирани инјекции во делот на каде што е потребно. Нема потреба од анестезија бидејќи процедурата скоро и да нема да ја осетите. Доколку сепак сте хипер осетлива особа може да побарате апликација на крем за локална анестезија.

Ботокс предизвикува замрзнато лице без лицева експресија?!

Меѓу мускулите на лицето постои хармонична рамнотежа. Ако премногу се вбризгува ботокс, може да се предизвика и ваков ефект. Сепак доколку лекар специјалист го прави овој третман ќе внимава да инјектирa мали дози во одредени мускули a ефектот ќе биде  природно ублажување на несаканите линии и брчки без да се загрози вашиот израз на лицето.

Секој може да администрира ботокс?!

Ботокс треба да се дава единствено од страна на искусни  специјалисти,  дерматолози и секако да биде аплициран во медицинска установа.

Ботоксот е отров и може да биде штетен за козметички употреба?!

Ботоксот се добива од бактерија која го излачува како отров. Тоа е, всушност, лекарски препишан производ. Исто така е еден од најшироко истражуваните лекови во светот и милиони пациенти го користат во медицински цели како терапија за мигрена, за асиметрии на лицето како и за терапија против прекумерно потење под пазуви, дланки и табани. Покрај тоа, производот е дозволено да се ракува само од страна на обучени специјалисти. Во микро количини, ботулински токсин тип А обезбедува добри резултати за измазнување на линиите на лицето, хиперхидроза итн. a има FDA одобрување од американската асоцијација за лекови и процедури.

Запирање на администрирање ботокс предизвикува влошување на брчките?!

Ботокс ефектите може да траат  четири до шест месеци. Кога дејството на лекот ќе исчезне, Вашето лице се враќа во состојбата пред третманот а брчките се поплитки и после неколку годишно аплицирање лицето изгледа подобро.

Ботоксот не е за мажи ?!

Мажите се индивидуи со истиот број и позиција на мускули како и жени и формираат брчки на ист начин. Бројот на мажи кои аплицираат ботокс е голем и постојано расте.

Креми или ботокс?!

Кремите достапни на пазарот за мазнење брчки и линии предизвикани од муртење се површински креми и се аплицирараат на површината, надворешно. Но со ботоксот се делува на мускулите кои се наоѓаат во внатрешните слоеви и кои всушност се одговорни за формирањето на брчките. Ботоксот делува во насока на релаксација на мускулите и прави кожата да изгледа мазно. Ефектот од кремите према тој од ботоксот нема споредба.